Stopa nezaposlenosti u Srbiji 22,4 posto

Bez autora
Jan 21 2013

Prema Anketi o radnoj snazi iz oktobra 2012. godine Republičkog zavoda za statistiku, koja se sprovodi na uzorku domaćinstava, prikazana je stopa nezaposlenosti od 22,4 posto, što je znatno niža stopa u odnosu na aprilsku koja je iznosila 25,5 posto.To povećanje u odnosu na aprilsku duguje se u najvećoj meri prerađivačkoj industriji (kampanja u šećeranama), poljoprivredi (setveni radovi), državnoj upravi (Popis poljoprivrede je angažovao preko 10.000 izvršilaca tokom tri meseca), trgovini, građevinarstvu.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji 22,4 postoPrema Anketi o radnoj snazi  iz oktobra 2012. godine Republičkog zavoda za statistiku, koja se sprovodi na uzorku domaćinstava, prikazana je stopa nezaposlenosti od 22,4 posto, što je znatno niža stopa u odnosu na aprilsku koja je iznosila 25,5 posto.

To povećanje u odnosu na aprilsku duguje se u najvećoj meri prerađivačkoj industriji (kampanja u šećeranama), poljoprivredi (setveni radovi), državnoj upravi (Popis poljoprivrede je angažovao preko 10.000 izvršilaca tokom tri meseca), trgovini, građevinarstvu.

Analizom je utvrđeno i da je u prvom kvartalu 2012. godine najviše lica ostalo bez posla zbog otkaza i to najviše na samom početku 2012. godine, što je uticalo na skok stope nezaposlenosti na 25,5 posto u aprilu, a da je kasnije u toku godine, nakon ovog početnog šoka, tržište rada počelo  normalno da funkcioniše i da beleži blagi rast zaposlenosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik